Цените на луксозните имоти в Централен Лондон бележат ръст в 14-и пореден месец през декември, тъй като чуждестранни купувачи са търсели по-безопасни инвестиции и са се конкурирали за по-малък брой имоти в продажба, информира Bloomberg, позовавайки се на Knight Frank LLP.

Средната цена на къщите и апартаментите е била 3.7 млн. паунда (5.7 млн. долара), или средно с 0.8% повече в сравнение с предходния месец, се казва в доклад на Knight Frank. Цените вече са със 7% над предишния си връх, регистриран през март 2008 г.

“Въпреки несигурността около дълговата криза в Еврозоната и състоянието на световната икономика, търсенето на луксозни имоти в Лондон през 2011 г. изпреварва предлагането, което доведе до ръст в цените”, се казва в доклада на компанията.

Цените на имотите са нараснали с 12.1% за 12-те месеца до декември, което е най-малкото повишение от три месеца. Цените на луксозните имоти в Централен Лондон са се повишили с около 40% от дъното на пазара през март 2009 г. Цените на жилищата във Великобритания пък падат с 0.9% през декември до 30-месечен минимум, според доклад от 6 януари на Halifax, подразделение на Lloyds Banking Group Plc.

Броят на имотите за продажба в квартали като Найтсбридж и Белгрейвия бележи спад през четвъртото тримесечие на миналата година.

Слабото предлагане на имоти в Централен Лондон продължи през цялата 2011 г. и анализаторите не виждат причини това да се промени значително през настоящата година.