Цените на луксозните жилища в централен Лондон са нараснали през второто тримесечие с най-малко от пет тримесечия насам, след като продължилото година възстановяване убеди повече собственици да изкарат апартаментите и къщите си на пазара, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на брокера Savills Plc.

Средната стойност на жилищата с цена от над 1 млн. паунда (1.49 млн. долара) се е повишила с 0.6% през второто тримесечие в сравнение с първите три месеца на годината, според данните на брокера. Цените са били с 12% по-високи в сравнение с година по-рано. Увеличението на годишна база през първото тримесечие е било почти 17%.

Цените ще паднат с около 4% през втората половина на годината, тъй като крехкото икономическо възстановяване и по-високите данъци намаляват търсенето на жилища в квартали като Мейфеър, Кенсингтън и Нотинг Хил, прогнозират от Savills. Очаква се цените да се понижат с 1% а цялата година, след ръст от 8.8% през 2009 г.

Цените на луксозните имоти са нараствали във всеки месец от март миналата година насам, тъй като купувачите се конкурираха за ограничен брой имоти обявени за продажба. Цените са се увеличили с 3% през първото тримесечие и с 4.3% през последните три месеца на 2009 г. Увеличението през второто тримесечие на 2010 г. е най-малкото от, след като 18-месечното понижение на цените достигна дъното си през март 2009 г.

Министърът на финансите на Великобритания Джордж Озбърн обяви миналата седмица, че от 23 юни данъкът върху печалбата от продажбата на имоти отдавани под наем или на втори жилища ще се увеличи от 18 на 28% за британските данъкоплатци с общо годишен доход, надхвърлящ 37 400 паунда.

От април пък британците с годишен доход от над 150 000 паунда ще бъдат облагани с 50% подоходен данък. Озбърн остави без промяна планът на предишното правителство да увеличи данъка върху продажбата на имоти, за жилища с цена от над 1 млн. паунда на 5% от април 2011 г. в сравнение с 4% в момента.

Данъчните промени е малко вероятно да намалят търсенето на недвижими имоти в Лондон от страна на чуждестранни купувачи, които съставляват половината от покупките и 63% от сделките за имоти на стойност от над 15 млн. паунда, според Savills.

Цените на имотите са s 10% под пиковите им нива достигнати през третото тримесечие на 2007 г., но поевтиняването на паунда означава, че в долари цените падат с 33%, показват изчисления на Savills.

Имотите с цена от над 5 млн. паунда са се оскъпили с 1.3% в сравнение с края на март, докато жилищата с цена от над 15 млн. паунда са поскъпнали с 1.5% за второто тримесечие.