Хонг Конг е изпреварил САЩ като най-големият пазар на компании, инвестиращи в недвижими имоти, в света. Пазарната капитализация на тези компании е възлязла на 219 млрд. долара, на фона на 212 млрд. долара в САЩ през октомври, сочи изследване на AME Capital и Bloomberg.

Като цяло Азия продължава да е континентът с най-голяма пазарна капитализация на такива компании, благодарение на силното повишение в цените им и значителният интерес да излизат на борсата.

Десетте най-големи пазара са допринесли за около 80% от пазарната капитализация на компаниите за недвижими имоти в света, като след тези от Северна Америка, се нереждат развитите европейски страни.

Развиващите се европейски пазари също попадат сред осемте най-големи по региони, като се нареждат на престижното седмо място, благодарение на значителното развитие на сегмента в страни като Русия, Полша, Чехия и Унгария.

По страни след САЩ се нареждат Япония, Австралия, Китай, Великобритания, Сингапур, Франция, Индия и Канада.

Най-голяма доходност през октомври са регистрирали акциите на компаниите, инвестиращи в недвижими имоти в Близкия Изток и Африка, като средната такава е възлязла на 9.8%, сочат още изнесените данни.

Търгуваните на борсата компании в развитите европейски страни са регистрирали отрицателна доходност за инвеститорите им от 1.3% през октомври, докато тези в развиващите се европейски страни минимална положителна от 0.1%.

Компаниите на развиващите се азиатски пазари от сектора също са реализирали добра доходност за инвеститорите, като през октомври тя е възлизала на 8.8%.

Като цяло средната възвръщаемост през октомври от всички компании, инвестиращи в недвижими имоти, е била 3.2%.

Пазарната капитализация на всички 2 066 компании от 60 страни, изследвани в проучването е възлязла на над 1.1 трлн. долара.

Ако се сравнява доходността на инвестициите в акции на компаниите през октомври на годишна база, най-голяма е била тя в развиващите се азиатски пазари, възлязла средно на 165.4%, докато на развитите е била 46.2%.

Европейските развити пазари пък могат да се "похвалят" с отрицателна доходност за посочения период, като са донесли загуби на инвеститорите, които са им се доверили, в размер на 9%.

Значително по-добре от тях са се представяли тези на развиващите се европейски пазари, донесли средна доходност от 33% за инвеститорите.