Броят на моловете продължава да се увеличава. След като през миналата година нито един търговски център не беше открит, през тази предстои да отвори врати един (в края на годината) и още три през 2013 г.

Несъмнено това се отразява на пазара на отдаване под наем на магазини и най-вече на тези, които се намират по търговските улици.

Доказателство за това, че интересът към търговските улици намалява, е, че въпреки откриването на втория метродиаметър, се наблюдава силно предлагане на магазини в района на най-голямата търговска зона – бул. „Витоша”.

Към момента офертите са около 50, сочи справка в сайта за недвижими имоти imot.bg.

Преобладаващата част от тях са в районна от бул. „Патриарх Евтимий” до Съдебната палата. Там са и най-скъпите помещения, които се отдават под наем. Магазин в близост до новата спирка на метростанцията при НДК с площ от 420 кв. м се отдава под наем срещу 8500 евро.

В близост се предлага и друг имот с големина 164 кв. м и наем 4500 евро. Най-евтиният магазин, който може да бъде нает, се намира в близост до входа на Южния парк. Големината му е 27 кв. м, а месечният наем – 450 евро. Помещението е с 3 метра лице на булеварда.

Основната причина, според анализатори, търговци да предпочитат моловете, е, че колкото повече се увеличава техният брой, толкова повече се понижават наемните нива.

В момента в София има действащи четири търговски центъра и за по-малко от година се планира техният брой да се увеличи двойно, което несъмнено ще се отрази върху наемите.