Бордът на директорите на Martinsa-Fadesa взе решение да премине към доброволна процедура за финансово оздравяване с крайната цел да продължи нормалната си дейност и финансовата реорганизация на компанията.

Това решение бе взето поради финансовите затруднения, във връзка с неполучените 150 милиона евро кредит. Тези средства бяха заложени в бизнес плана с цел постигане на ликвидност, необходима за дейността на компанията в Испания.

Бордът на директорите на Martinsa-Fadesa стартира тези действия веднага след като стана ясно, че кредитът няма да бъде отпуснат, за да предотврати по този начин бъдещи вреди за работещите в компанията, кредиторите, клиентите и акционерите.

Председателят на Martinsa-Fadesa и останалите участници в борда на директорите ще продължат да управляват компанията.

Мерките, които се предприемат в този процес, ще позволят Martinsa-Fadesa S.A. да разреши ликвидните си проблеми и да изчисти задълженията си във възможно най-кратък срок.

Докато е в процедура за финансово оздравяване, Martinsa-Fadesa ще съсредоточи всичките си усилия върху дейности, които генерират приходи - продажба на активи, управление на терени и други, които ще позволят на компанията да се преструктурира, да се адаптира към настоящите пазарни нужди и да продължи работа по проектите си.

Процесът касае единствено Martinsa-Fadesa S.A. в Испания, не и международните клонове на компанията в различните страни, тяхната работа продължава нормално.

Martinsa-Fadesa S.A. е наясно с влиянието, което подобни мерки ще окажат върху нейните клиенти, доставчици и акционери, пазара за недвижими имоти в Испания, в частност, и испанската икономика, като цяло. По тази причина компанията работи интензивно в посока преодоляване на ситуацията и се обръща за подкрепа към финансовите институции и разбиране от страна на клиентите, доставчиците и акционерите.

Няма основание за настоящите и бъдещи клиенти на Fadesa България ЕООД за каквито и да било притеснения относно успешната реализация на проекта Модера Резиденс.

Проектът на Fadesa България ЕООД – Модера Резиденс, започна да се строи през март тази година и е финансово стабилен. До момента са продадени 30% от апартаментите. Компанията продължава нормалната си дейност и проектът ще бъде завършен в срок.

Дружествата извън Испания са автономни да продължат работа по проектите си.

Снимка: БГНЕС