Понижението в търсенето на офиси в София от началото на тази година заради кризата доведе до спад в средните наемни цени, които се върнаха почти на нива от втората половина на 2006 и първата половина на 2007 г.

Продължаващото несъответствие между голямо предлагане и малко търсене увеличи общия обем на свободните офис площи. Все повече компании се насочват към по-малки офиси в опит да ограничат разходите си.

Според статистика на imoti.net най-ниски са месечни наемите на офиси в най-големия жилищен комплекс в София и страната - Люлин, като в някои части средните нива са под 3 евро за кв. м. В централната част средните месечни наеми на офиси са 5.6 евро за кв. м , а най-високите стойности в Люлин достигат 7.79 евро за кв.м.

Именно в "Силвър център", разположен в централната част на Люлин, се предлага луксозно обзаведен офис с площ 20 кв. м за 150 лв.

От агенция "Мирела" пък предлагат офис с площ 34 кв. м също в централната част, в близост до магазин Била и метростанцията за 150 евро. В микрорайон 7 и 8 се предлагат няколко офиса с площ между 20 и 30 кв. м за месечен наем под 200 евро.

Най-скъпият офис имот, който може да се наеме в района е цяла новопостроена сграда с площ 1 432 кв. м в Люлин 2, на цена 14 320 евро.

Ако искате офис в централна част на столицата, тук средният месечен наем е 9.26 евро за кв.м, но има изгодни оферти.

Ако искате офис в централната част на града агенция "Мирела" предлага 28 кв. м в близост до баня Мадара само за 199 евро на месец. Друг офис в близост до бул. Витоша, с площ 25 кв.м се дава под наем за 200 евро.

В imoti.net се предлага офис с площ 13 кв.м в близост до площад Сточна гара само за 120 евро на месец, а най-скъпата оферта е за офис с площ 4 912 кв. м, за който се иска наем от 73 680 евро на месец.

Според статистиката най-високите наем на офиси са в Сухата Река, Младост 4 и Стрелбище, където средните месечни нива се движат между 10 и 14.5 евро за кв. м, като повечето офиси са в нови сгради със съвременно оборудване.