New South China Mall в Донгуан, Китай, е най-големият търговски център в света с площ от 650 320 кв. м и има 2 350 магазини и кътове за забавления като увеселителни влакчета, влакче на ужасите и репродукция на площад Сан Марко във Венеция.

Може да се предположи, че това място ще се напълни за отрицателно време с любопитни клиенти, дошли от целия свят, и с търговци, хванали вълната на интереса. Търговският център е предназначен за 70 000 посетители на ден, но днес New South China Mall е празен и нито един клиент не пристъпва през огромните врати.

Линията от 553 м за увеселителното влакче не е използвана, откакто е направена, а 99% от магазините все така нямат наемател. Единствената инфраструктура, която функционира, са две заведения за бързо хранене- едно на самия вход и едно вътре в огромния комплекс.

Завършен през 2005 г., New South China Mall е проект на Ху Гуиронг, който прави милиони от търговия с тестени изделия. Той се заема с проекта с огромен ентусиазъм, изпращайки екипи къде ли не, за да проучат как се правят моловете по света. Колко други места знаете, които са успели да пресъздадат цял венециански канал с гондолите?

Въпреки това откритият преди година проект не успя да привлече търговците.

Провалът на начинанието изненада мнозина, още повече като се има предвид развиващата се потребителска култура в Китай в момента.

По следите на причините за това Дик Гроувс, консултант, коментира: "Когато е лесно да получиш финансиране, без да се налага да убеждаваш някого, че проектът си заслужава и когато не си се погрижил да получиш ангажимент за отдаването под наем след завършването му, определено имаш проблем“, заявява той.

Дали това е причината най-големият мол в света да е и най-празният, може само да се гадае. Но днес той изглежда така: