Създаването на сграда с нулева консумация на външна енергия (освен генерирана от самата нея) е мечта на съвременната архитектура.

Такава сграда, която на Запад наричат ZEB (zero energy building) би използвала за енергия слънцето, вятъра и геотермални системи.

Архитектите биха ви казали, че трудно един небостъргач може да бъде такъв (например - защото те имат прекалено малко покривна повърхност за разполагане на слънчеви панели). В САЩ има само осем подобни сгради (които не са жилищни) и всички те са малки.

Компания SOM от Чикаго, обаче, е създала проект за 71-етажен небостъргач - Pearl River Tower, който ще бъде отворен в Гуангдзу, Китай, тази есен.

Собственик е China National Tobacco, която искала модерна, възможно най- енергоефективна сграда.

По време на проектирането е имало доста проблеми - например, сградата трябвало да има геотермална система, но се оказало, че на този терен няма достатъчно топлина. Въпреки това, SOM ще бъде най-енергоефективният небостъргач в света.

От къде идва енергията за сградата?

Охлаждане. Високите сгради хабят енергия най-вече за охлаждане. Дори и в по-хладни дни, климатиците им работят, за да неутрализират топлината от осветлението, компютрите и струпването на хора.

Слънчевите панели на покрива на сградата ще захранват метални решетки за прозорците, които автоматично ще следят слънцето и ще се отварят и затварят, за да поддържат на минимум топлината от слънчевите лъчи.

Турбини. Pearl River не е първата голяма сграда с вятърни турбини, но особеното на нейните спираловидни турбини е, че се намират в четири отвора на лицето на небостъргача и ще произвеждат енергия, дори и при по-леки ветрове, като няма значение от коя посока идват те.

Те ще генерират до 4% от енергията на сградата.

Кожа. Под външните стени на сградата има 8-инчова кухина. Когато слънцето нагрее стените, вместо да влиза в сградата, топлината ще навлиза в кухината и ще се отвежда нагоре към покрива. Това, в комбинация с други подобрения, ще позволява на сградата да използва с 80% по-малко енергия за климатични системи, отколкото другите небостъргачи.