Цените на недвижимите имоти в Лондон са отбелязали първото си от година насам месечно понижение през настоящия август 2007 г., според данни на имотната агенция Rightmove Plc.

Данните сочат забавяне в сектора на имотите в английската столица, който се предопределя основно от повишените в страната лихви.

За август цените на имотите са се понижили с 0.1% на месечна база до средно ниво от 394 268 паунда. Изследването е направено въз основа на средната цена продава на 150 000 обяви за продажби на имоти, публикувани в сайта на агенцията за четирите седмици до 11 август.

През настоящия месец Централната Банка на Великобритания запази равнището на краткосрочните лихви в страната непроменено при шестгодишен максимум.

Рекордно високите цени на имотите, както и високите лихви в страната, правят жилищата в Лондон все по-трудно достъпни за хората, коментират специалистите, което е и в основата на наблюдаваното им леко понижение през настоящия месец.

За август средната цена на имотите във Великобритания се е повишила с 0.6%, на фона на ръста й от 0.3% месец по-рано.

На годишна база цените в страната като цяло са се повишили с 12.8%, в сравнение с ръста им от 10.3% месец по-рано.

В същото време анализатори и инвеститори прогнозират още едно повишение на равнището на краткосрочните лихви до края на годината на фона на инфлационния натиск.

Подобно действие може да доведе до по-нататъшно понижение в цените на недвижимите имоти в Лондон и да доведе до силно забавяне на ръста на същите във Великобритания, коментират още специалистите.

Британците са задлъжнели с рекордните 1.3 трлн. паунда, тъй като са вземали повече от всякога заеми за покупка на недвижими имоти.

В същото време купувачите на недвижими имоти за пръв път са взели заеми през юни възлизащи на средните им доходи за 3.37 пъти годишните им трудови възнаграждения.