Недвижимите имоти в Лондон с първо от година насам месечно понижение през август

697
Недвижимите имоти в Лондон с първо от година насам месечно понижение през август

Цените на недвижимите имоти в Лондон са отбелязали първото си от година насам месечно понижение през настоящия август 2007 г., според данни на имотната агенция Rightmove Plc.

Данните сочат забавяне в сектора на имотите в английската столица, който се предопределя основно от повишените в страната лихви.

За август цените на имотите са се понижили с 0.1% на месечна база до средно ниво от 394 268 паунда. Изследването е направено въз основа на средната цена продава на 150 000 обяви за продажби на имоти, публикувани в сайта на агенцията за четирите седмици до 11 август.

През настоящия месец Централната Банка на Великобритания запази равнището на краткосрочните лихви в страната непроменено при шестгодишен максимум.

Рекордно високите цени на имотите, както и високите лихви в страната, правят жилищата в Лондон все по-трудно достъпни за хората, коментират специалистите, което е и в основата на наблюдаваното им леко понижение през настоящия месец.

За август средната цена на имотите във Великобритания се е повишила с 0.6%, на фона на ръста й от 0.3% месец по-рано.

На годишна база цените в страната като цяло са се повишили с 12.8%, в сравнение с ръста им от 10.3% месец по-рано.

В същото време анализатори и инвеститори прогнозират още едно повишение на равнището на краткосрочните лихви до края на годината на фона на инфлационния натиск.

Подобно действие може да доведе до по-нататъшно понижение в цените на недвижимите имоти в Лондон и да доведе до силно забавяне на ръста на същите във Великобритания, коментират още специалистите.

Британците са задлъжнели с рекордните 1.3 трлн. паунда, тъй като са вземали повече от всякога заеми за покупка на недвижими имоти.

В същото време купувачите на недвижими имоти за пръв път са взели заеми през юни възлизащи на средните им доходи за 3.37 пъти годишните им трудови възнаграждения.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg