Продажбите на вече съществуващи жилища в най-голямата световна икономика неочаквано се увеличиха през месец ноември, за сметка на падането сред цените на жилищната собственост, съобщава Bloomberg.

Отчетеното покачване е 0.4% на годишна база до около 5 млн. броя продадени жилища. Това се посочва в доклад на Националната Асоциация на Посредниците при продажба на недвижимо имущество в столицата Вашингтон.

Транзакциите, свързани с пукупко-продажбата на жилища, са отчели спад с 20% от ноември 2006 г., а средното понижение сред цените на жилищната собственост е около 3.3% за същия период.

Подобрението сред продажбите на жилища може да се окаже доста краткотрайно, имайки предвид бъдещото отслабване на пазара, коментират пазарни наблюдатели. Най-голямото понижение на американския жилищен пазар от 16 години насам означава, че растежът на икономиката за следващите години няма да бъде повече от 2%.

Средната продажна цена на жилище в САЩ е паднала до 210 000 долара за месец ноември, сравнено с 217 400 същият месец година по-рано. Продажбата на жилища е спаднала с повече от 31% от отбелязания пик през месец юли 2005 г.

Продажбите и на новопостроени жилища, което представлява около 15% от пазара, отчитат спад с 9% за ноември, което е най-голямото отчетено понижение от 12 години насам.

Цените в 20 от най-големите щатски градове са отчели спад с около 6.1% за октомври, сравнено с миналата година, което е най-голямото от шест години насам, показват данни, изнесени от S&P/Case-Shiller миналата седмица.