Равнището на незаети апартаменти в САЩ се е повишило до 6% през първото тримесечие на годината, което бе и най-високата му стойност от седем тримесечия насам, посочиха данни на Reis Inc.

Най-голям брой на свободни апартаменти е бил отчетен в Мемфис в размер на 11%, следван от Колорадо Спригс и Тулса

Обемът на незаетите апартаменти в най-голямата световна икономика е бил най-голям от второто тримесечие на 2005 година, когато възлезе на 6.5%. За сравнение, през първото тримесечие на миналата година процентът на показателя възлезе на 5.9%.

До голяма степен за повишаването на броя на свободните апартаменти в САЩ е допринесло и значителното увеличение на предлагането, на фона на забавянето на пазара на имоти в страната през последните няколко тримесечия.

Специалистите от агенцията Reis прогнозират, че през настоящата година процентът на свободните апартаменти в страната ще продължи плавно да се повишава, на фона на очакваното излизане на пазара на нови жилища през летния сезон.

В същото време затягането на условията за отпускането на кредити в САЩ, на фона на рекордно високия брой на просрочени кредити, също се сочи като една от причините за негативната тенденция.

Някои анализатори очакват затрудненията по изплащането на кредити да доведат до загуба на жилищата от редица американци, които ще бъдат предложени впоследствие на пазара.

Най-ниско е било нивото на предлаганите свободни апартаменти в Ню Йорк, където то е достигнало едва 2.4% през първото тримесечие.

Средното равнище на наема в страната се е повишило с 1% за тримесечието по данни на агенцията.