Незаетите търговски площи ще продължат да се увеличават

891
Незаетите търговски площи ще продължат да се увеличават

Обемът на незаетите търговски площи на българския пазар се очаква да се повиши до края на тази година, прогнозирa Добромир Ганев, директор на GVA Sollers Solutions.  

През тази и следващата година ще продължи дисбалансът между търсенето и предлагането на търговски площи, като до края на годината се очаква на пазара да излязат още 207 хил. кв. м търговски площи, което ще увеличи средната площ на човек от населението до 58 кв. м.

Следващата година ще бъде подходяща за увеличаване на инвестиционната активност при търговските имотите.

„Очакваме наемите на търговски площи да продължат да намаляват през следващите 6 до 8 месеца, като индивидуалните договорки с различните наематели и промоциите от страна на инвеститорите и собствениците ще продължат," заяви още Ганев.

Имаше момент, в който собствениците не разбираха сложността на проблема с намаленото желание за наемане на търговски площи, но вече проявяват голяма гъвкавост при преговорите.

Цените на търговските площи също няма да се увеличават през следващите 6 месеца, като се очаква да намалеят с поне 10%. Локацията ще бъде от решаващо значение, заяви още Ганев.

Продажните цени на търговските площи, разположени по главните улици на големите градове, са се понижили за първите 9 месеца от началото на тази година с около 26%.

Най-голям спад в наемните нива е отчетен във Варна, а най-висока е доходността в Бургас.

В София и Варна продажните цени на търговските площи по главните улици са 7 000 евро за кв.м,а наемите съответно 58 и 90 евро за кв.м на месец. В шопинг центровете в столицата наемите са 30 евро за кв. м, а във Варна 25 евро за кв. м.

За пръв път от много години насам във Варна се появяват свободни търговски площи по главните улици, които се освобождават и не се заемате веднага, сподели Ганев.

Продажните цени на търговските площи по главните улици в Бургас са 2 500 евро за кв. м, наемите по 40 евро за кв. м на месец, а в шопинг центрове по 25 евро за кв.м.

В Пловдив и Стара Загора продажните цени по главните улици са съответно 4 500 и 5 000 евро за кв. м, немите 45 и 60 евро за кв.м, а в шопинг центровете 25 и 20 евро за кв.м на месец.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg