Цените на недвижимите имоти са отбелязали понижение в една трета от щатските градове през изминалото тримесечие, като продажбите са намалели с 14% в национален мащаб, сочат публикувани данни на Националната Асоциация на Строителите.

Сред 150-те изследвани основни градове в САЩ, спад са отбелязали цените на недвижимите имоти в 54 от тях през третото тримесечие, като средното понижение е било с 2%, сочи още статистиката.

Продажбите на жилища са се понижили до 5.42 млн. на годишна база за трите месеца до края на септември, в сравнение с 6.29 млн. през същото тримесечие на миналата година.

Спадът в цените и продажбите, стартирал през изминалата година, се сочи като поредно доказателство за задълбочаване на кризата на пазара на недвижимите имоти в най-голямата световна икономика.

Очаква се проблемите на сектора да продължат и през следващата година, което би допринесло за това забавянето да продължи три години в сектора на недвижимите имоти, а това би съвпаднало със същото отпреди 18 години, при последната имотна криза в страната.

Забавянето на имотния отрасъл се очаква да доведе до забавяне на ръста на щатската икономика до 2.1% през настоящата година, в сравнение с 2.9% година по-рано, сочат очакванията на анализаторите.

Средната цена на недвижимите имоти в САЩ за третото тримесечие е била в размер на 220 800 долара, което е понижение от нивото й от 225 300 долара година по-рано.

Най-голям спад са отбелязали цените на недвижимите имоти в Палм Бей - Флорида - 12.4% на годишна база през третото тримесечие.

В Сакременто - Калифорния понижението на цените също е било значително и е възлязло на 10.5% на годишна база.

Най-голям ръст са регистрирали цените на имотите в Бисмарк - Северна Дакота - 15.1% през третото тримесечие, следвани от Солт Лейк Сити с повишение от 14.1%.

Продажбите на недвижими имоти са регистрирали най-големия си спад в Невада - 35% през третото тримесечие.