Новият хит сред богаташите в света са старинните къщи край Босфора. Днес те символизират висок стандарт сред новия турски и близкоизточен елит. Малцина са тези, които могат да си позволят да купят имения на стойност от 150 млн. долара.

Построени в миналото като дървени летни имения, тези дворци се наричат "яли" - от гръцката дума за бряг. От XVII до XX век едва няколкостотин подобни имота са били собственост на османските принцове и султани.

Разположени са по 30-километровия проток, който разделя Азия от Европа. В зависимост от период, в който са строени, къщите са в османски стил или пък арт нуво, необарок или неокласика.

Около 200 от тези сгради са исторически забележителности и собствениците им трябва да спазват регулациите за опазване на културното наследство. Това означава скъпа поддръжка на крехките постройки, уточнява ТВ7.

Оттеглилият се от бизнеса медиен магнат Мустафа Йозкан купува своето имение от XIX век в края на 80-те. Над 2 години продължава процеса по реновиране, използват се старите ахитектурни проекти. Специален вълнолом предпазва двореца от вибрациите от трафика по Босфора.

От 70-те години насам има забрана за строеж на къщи по Босфора, а ограниченият им брой повишава драстично и пазарната цена. Двете най-влиятелни фамилии в Турция – Сабанчи и Коч, се надпреварват кой ще купи най-много имения на Босфора.

Тези скъпоценни къщи се разпродават от стари турски фамилии, които са изгубили своят обществен статут или пък не могат да поделят имота между наследниците.