Масови проверки на недовършените и необезопасени строежи започва общината във Велико Търново. Заради глобалната финансова криза много предприемачи в областта фалираха и замразиха обектите си. Освен че са грозна гледка, недовършените сгради са и изключително опасни.

Изоставените строежи са не само проблем на фалиралите инвеститори. Потърпевши са и хората, които ежедневно минават покрай необезопасените сгради. От тях много често падат тухли и стърчат остри арматури.

Строителни предприемачи коментират, че никой не е очаквал толкова сериозен срив в бранша. Според тях за последната година има много фалирали фирми и недовършени сгради.

"Едната причина е не добро проектиране, второ - не добър професионализъм, влагат се така бързо много пари, без да се работи професионално. И в един момент теглиш кредит, стигаш до някъде и даже нямаш пари да го заградиш" , коментира предприемач.

От общината казаха, че във Великотърновско над 50% от обектите са изоставени и необезопасени. Първоначалната глоба за неизрядните строители може да стигне до 5000лв.

Източник: БНТ