Новопостроените офис площи в осем от главните германски локации – Берлин, Дюселдорф, Франкфурт, Хамбург, Лайпциг и Мюнхен за първото тримесечие възлизат на 766 хил. кв. м.

Това покачване е с повече от 17%, в сравнение с новите офис площи, построени за същия период на миналата година, става ясно след проучване на водещия на германския пазар консултант по недвижими имоти - Atisreal.

С изключение на Хамбург и Лайпциг, всички останали офис центрове регистрират на годишна база увеличение в приходите от наемите на офис площи, като при някои е даже доста значително, в сравнение с миналата година.

Най-голямата промяна с новопостроените офис площи за периода отчитат в Мюнхен, където са били построени 236 хил. кв. м офис площи, или 24% повече. Веднага след него се нарежда Франкфурт с 116 хил. кв. м, и Дюселдорф със 116 хил. кв. м.

В столицата Берлин също отчитат стабилни резултати, като за периода общо са били изградени 78 хил. кв. м офис площи, или ръст с около 10%.

В последните 12 месеца нивото на свободните офис площи в страната е спаднало с около 3%. Единствено в Мюнхен има покачване на незаетите офис площи, но и новопостроените там са най-много.

Във всички градове, влезли в проучването, положителното развитие на офис пазара като цяло генерира и по-високи цени, коментират специалистите. В Берлин, Франкфурт, Мюнхен и Хамбург цените на квадратния метър са се повишили средно с 6 до 8 процента в последните 12 месеца.