"Обеля хилс". Така може да се нарича след години известният столичен квартал. Това ще стане възможно с пари от еврофондовете. Повече от 20 жилищни квартала в София ще бъдат облагородени, така че да се подобрят условията на живот за над 300 000 столичани. Те се намират предимно в западната и северната част на София, става ясно от днешния брой на в. "Стандарт".

Това предвижда стратегически план за градско възстановяване, който вчера бе приет от Столичния общински съвет.

Група архитекти по поръчка на общината са определили 6 приоритетни зони, в които след 2014 г. ще бъдат налети средства от европейски програми. Те покриват 35% от територията на столицата, но се очаква да засегнат живота на всички жители и гости на града.

Две са големите жилищни зони, за които ще се привличат евросредства. На запад-северозапад това са кварталите "Красна поляна", "Разсадника", "Илинден", "Гевгелийски", "Света Троица", "Западен парк", "Факултета", "Захарна фабрика", "Толстой", "Надежда", "Връбница", "Свобода", "Модерно предградие" и "Обеля".

Второто направление на изток включва жилищните комплекси "Хаджи Димитър", "Сухата река" и "Левски". Районите са определени като западнали по критерии, спуснати от Брюксел.

Те са включени в плана за възстановяване заради лошото състояние на жилищните и обществените сгради в тях, на транспортната им инфраструктура, по-голямото ниво на безработица, наличието на компактни групи малцинства.

До края на 2013 г. Столична община трябва да събере пакет от проекти за реновиране и саниране на сградите, за повече зелени площи, ново осветление, улици и тротоари.

"По времето на социализма крайните квартали бяха превърнати в спални, после в прехода се напълниха само с търговски обекти, време е да помислим и за изграждане на културни и образователни центрове в тях", обясни главният архитект на София Петър Диков.

Двата парка Северен и Западен също са включени в зоните за въздействие и за привличане на евросредства. Общината вече е събрала списък със 118 проекта, за които са необходими около 400 млн. евро. Те не са само общински, а ще се разчита много на публично-частното партньорство.

За да има мултиплициращ ефект, който да подобри цялата среда в изостаналите квартали, одобрените проекти ще стартират заедно през 2014 г. Така Столична община има само година да привлече вниманието на партньори, които да изработят още качествени проекти и да представи пред Брюксел окончателния пакет.

Основно ще се кандидатства за средства от оперативна програма "Регионално развитие" в периода 2014-2020 г. Другата възможност е програма "Джесика". На практика, Столичната община ще използва всички възможни финансови източници, които идват от Европа.

За да изпълним програмата максимум, са ни нужни милиарди, признава арх. Диков. Затова общината ще кандидатства с колкото може повече проекти.