65 000 строители са останали без работа от началото на годината досега. Над 500 компании от бранша са фалирали. Правителството обаче обеща догодина да засипе строителните фирми с поръчки.

Очаква се да усвоим по европейски програми 2 млрд. лв. за инфраструктурни проекти. Заради кризата и липсата на поръчки строителните фирми са се стопили за половин година до 4000.

Забавени плащания и междуфирмена задлъжнялост принуждават компаниите да освобождават работна ръка и да затварят, съобщи ТВ7.

Засега само държавата се изплаща редовно на строителните компании, а бизнесът оцелява заради инфраструктурните проекти. Малките фирми обаче се жалват от липсата на поръчки и кратките срокове за изпълнение на обектите, което е за сметка на качеството.

Строителният министър Лиляна Павлова обаче обеща догодина и малките фирми да имат работа при проектите за саниране и да има нови поръчки за изпълнение.

Догодина, освен работата по магистрала "Тракия", "Марица" и столичното Околовръстно шосе, ще бъдат ремонтирани и над 1000 км от пътната мрежа. За пръв път от много години строителните фирми ще участват и в изграждането на три нови язовира у нас.