Лондон остава най-скъпият град в Европа по отношение на наемането на офиси, индустриални и търговски площи от висок клас, сочат данни на Knight Frank, които са от 22 ключови европейски града.

Наемите на офис от висок клас в Лондон възлиза на 795 евро на кв. м годишно (65 паунда на кв. фут); цената на наемите за индустриални площи възлизат на 153 евро на кв. м годишно (12.50 паунда на кв. фут); докато наемите за търговски центрове са на ниво 5 503 евро за кв. м годишно (450 паунда за кв. фут в Зона А).

В шестте месеца от пролетта на 2009 г. когато Knight Frank публикува последните си данни, наемите на офис площите от висок клас в Европа са паднали средно с 12% в цени в евро, докато спадът при индустриалните и търговските площи е от 8% и 6%, респективно.

Значително поевтиняване се забелязва в градове като Мадрид, Лондон и Дъблин, като търсенето остава слабо. Има признаци обаче, че наемите на офиси от висок клас в Централен Лондон вече достигат дъното и се очаква нивата им да започнат да се възстановяват през 2010 г.

Условията на европейския инвестиционен пазар се стабилизират като цяло през последните шест месеца, въпреки че има отклонения в различните градове.

Доходността на офисите от висок клас показва привидно движение на някои пазари, особено в Източна Европа, но се стабилизира в ключови западноевропейски градове като Париж, Брюксел и Мадрид.

В централен Лондон доходността от офисите от висок клас в момента възлиза на 5.50% в Уестенд, след като достигна 6.00% по-рано през годината. Това отразява подобрената нагласа на инвеститорите и нарасналата конкуренция за активи от висок клас в основните офис центрове в Европа.