Цените на жилищата в Дубай са се понижили с 8% през четвъртото тримесечие на 2008 г., което се случва за първи път през годината, вследствие на затегнатите условия за кредитиране, сочат данни наColliers International.

Въпреки отчетения спад, на годишна база цените са отчели ръст за периода с 59%, докато броят на сделките с имоти се е понижил с 45% спрямо третото тримесечие, става ясно още от изнесените данни.

Oсновната причина за понижението в цените е негативното влияние на световната финансова криза върху имотния пазар на емирството.

Все пак, на фона на забавянето в имотния сектор на световно ниво, положението в Дубай не е толкова лошо, сочат мнения на шефове на водещи строителни компании.

Освен спад в цените, на дубайския пазар се отчита и понижението в търсенето на жилища, както и спад с 10.4% в общия брой завършени жилищни сгради, става ясно още от данните на Colliers.

С усложняването на положението на дубайския имотен пазар значително се повиши и броят на спекулантите, като се появиха оферти дори за апартаменти в Burj Dubai.