Цените на имотите започват да се покачват в някои част на Испания, става ясно от нов доклад на най-големите банки по обем на спестяванията в страната, пише Property Wire.

Дългоочакваното възстановяване на сектора на недвижимите имоти е започнало на места, където няма пренасищане на имоти като Кантабрия в Баския регион, Астурия и Ла Риоха, става ясно от доклада на Caixa Catalunya.

"Цените на жилищата и земята са достигнали дъното в някои случаи, като корекцията е почти завършила", заяви Едуард Мендилунсе - ръководител на жилищния отдел в Caixa Catalunya.

Но все още няма добри новини за тези, които искат да продават жилища в по-популярни райони като южното крайбрежие, където има много нови ваканционни жилища, които не могат да се продават.

Всъщност, докладът посочва, че в този район на Испания броят на жилищата на пазара е между 660 000 и 1.4 млн. Това представлява между 2.6% и 4.1% от жилищния фонд на цяла Испания.

В доклада си Caixa Catalunya прогнозират, че до 2015 г. търсенето на жилища бъде около половината спрямо очакванията на строителните предприемачи в Испания.