Продажбите на съществуващи жилища в Канада са отчели спад за първите три месеца на тази година с около 6.8%, в сравнение със същия период на миналата година.

Това стана ясно след изнесения вчера редовен тримесечен доклад на канадската асоциация за недвижими имоти, цитиран от ottawasun.com.

Спад от 7.1% отчитат в общия обем на извършените транзакции по покупко-продажба на имоти в Канада за периода от началото на годината, става ясно още от изнесените данни в доклада.

Последният анализ за пазара на имоти в страната включва вече не само най-големите градове, а и по-малките, разположени в по-отдалечените краища, уточняват от асоциацията.

Досега в докладите за движението на цените и тенденциите на пазара се включваха само най-големите градове, тъй като страната е на второ място в света по територия след Русия, но на едно от последните места по гъстота на населението.

Най-сериозен спад в продажбите на вече съществуващи жилища отчитат в Торонто, който представлява 20% от целия пазар на имоти в страната. Отчетеният спад в най-големия град на страната е за трети пореден месец.

Намаляла активност се забелязва и в един от най-динамичните в този сегмент канадски окръзи – Британска Колумбия. Въпреки това, обемът на сключените имотни сделки е най-висок, в сравнение с останалите части на страната.

Средната цена на жилищата за първите три месеца на тази година в Канада са достигнали 312 580 долара, което е незначителна промяна, в сравнение с 2001 г.