Купувачите на имоти в Малайзия са изправени пред непрекъснато растящие цени на имотите, основно заради повишените цени на строителните материали, пише Property Wire.

Страховете на строителните компании, инвестиращи в сектора, се увеличават. Основната причина за това са данни за започнало спадане в търсенето на жилища в следствие на глобалната кредитна криза.

От друга страна повишаващите се цени на горивата и свързаното с тях повишение на транспортните разходи допълнително допринася за повишението на цените на имотите.

Според проучванията около една трета от големите предприемачи в страната се надяват интересът към имоти, проявен от купувачи и инвеститори от Индия, Пакистан или Русия да успее да поддържа ръста на пазара на задоволителни нива.

Тази година е значително по-слаба в сравнение с предишната, като се има предвид, че тогава чужденците изкупуваха почти всичко, което се строеше в страната, припомнят някои от водещите агенти по недвижимо имущество.

В следствие на всичките тези фактори, прогнозите за развитието на пазара и най-вече за движението на цените на жилищните имоти, което интересува повечето от заетите в сектора, остават доста неясни.

Според голяма част от анализаторите и икономистите, повечето компании ще успят да реализират все пак някакви печалби в края на тази година, но те ще са минимални.

От всичко най-лошото е, че по-малките строителни компании няма да могат да издържат кризата и най-вероятно ще фалират. Това от своя страна ще остави много хора без работа, което допълнително ще усложни икономическата обстановка, споделя финансовия министър.