Пазарът на недвижими имоти в Малайзия забавя темпа си на растеж

675
Пазарът на недвижими имоти в Малайзия забавя темпа си на растеж

Купувачите на имоти в Малайзия са изправени пред непрекъснато растящие цени на имотите, основно заради повишените цени на строителните материали, пише Property Wire.

Страховете на строителните компании, инвестиращи в сектора, се увеличават. Основната причина за това са данни за започнало спадане в търсенето на жилища в следствие на глобалната кредитна криза.

От друга страна повишаващите се цени на горивата и свързаното с тях повишение на транспортните разходи допълнително допринася за повишението на цените на имотите.

Според проучванията около една трета от големите предприемачи в страната се надяват интересът към имоти, проявен от купувачи и инвеститори от Индия, Пакистан или Русия да успее да поддържа ръста на пазара на задоволителни нива.

Тази година е значително по-слаба в сравнение с предишната, като се има предвид, че тогава чужденците изкупуваха почти всичко, което се строеше в страната, припомнят някои от водещите агенти по недвижимо имущество.

В следствие на всичките тези фактори, прогнозите за развитието на пазара и най-вече за движението на цените на жилищните имоти, което интересува повечето от заетите в сектора, остават доста неясни.

Според голяма част от анализаторите и икономистите, повечето компании ще успят да реализират все пак някакви печалби в края на тази година, но те ще са минимални.

От всичко най-лошото е, че по-малките строителни компании няма да могат да издържат кризата и най-вероятно ще фалират. Това от своя страна ще остави много хора без работа, което допълнително ще усложни икономическата обстановка, споделя финансовия министър.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg