Очаква се броят на съкратените в сектора на строителството за 2009 г. да достигне около 36 000 души, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. В големите фирми съкращенията са около 10% от персонала си, докато малките - 30% от служителите.

Спадът в строителната индустрия е по-драматичен от очакванията, заяви министърът. Докато за първите шест месеца на годината общо за страната спадът на чуждестранните инвестиции е около 50 на сто, в строителната индустрия той е 67.4%.

В централния професионален регистър на строителните компании са били регистрирани около 5860, като се очаква в края на 2009 година те да са с над 1500 по-малко.

„2010-а година ще се характеризира като година на оцеляването и на жестока конкуренция между строителните компании.", обобщи Плевенлиев.

Министърът пое ангажимент да ускори ресорните проекти и отбеляза, че държавата в тези тежки за бизнеса времена трябва да се фокусира по линия на еврофинансирането.

В тази връзка Плевнелиев информира, че до 10 октомври се очаква да бъдат подписани договорите с пътната агенция за проектите, финансирани по оперативната програма "Регионално развитие" на обща стойност 202 млн. лв. и да се подготвят условията за осъществяването на втория етап от договорите на стойност 300 млн. лв., който трябва да приключи към края на ноември. Очакванията са към март да започне строителството по тези проекти.

Източник: БНР