Броят на просрочените ипотеки в САЩ отчете рекордно високо ниво и през юли, което е за трети пореден път за последните 5 месеца, пише Bloomberg.

Основните причини за това са продължаващото понижение в цените на жилищата и икономическата рецесия, която поставя все повече собственици пред затруднение да плащат месечните си вноски.

Общо 360 149 жилища са получили предупреждение през изминалия месец за предприемане на действия от страна на банката кредитор, заради просрочена ипотека, сочат данни на RealtyTrac.

Един от всеки 355 собственици на жилище в САЩ има опасност да загуби имота си заради неплатена вноска по ипотека. Това е най-високото месечно ниво от януари 2005 г. Насам.

Средната цена на съществуващите еднофамилни жилища се е понижила през второто тримесечие с 15.6% до 174 100 долара, което е най-големият тримесечен спад от 1979 г. насам, сочат данни на Националната асоциация на посредниците при продажба на недвижими имоти.

Почти една четвърт от ипотечните кредитори дължат повече за ипотеката на жилището си, отколкото е цената му в момента, става ясно от данни на Zillow.

Щатът Невада продължава да води по брой просрочени ипотеки за 31-ви пореден месец, като едно на всеки 56 домакинства е засегнато - 6 пъти повече от средните нива за страната.

След него се нарежда Калифорния, където всяко 123-о домакинство е с просрочена ипотека, което е 3 пъти повече от средното за страната.