Преките чуждестранни инвестиции в недвижими имоти са загубили набраната инерция през първото тримесечие на годината, посочи доклад на БНБ.

За периода януари-март, преките чуждестранни инвестиции са възлезли на 333.4 млн. евро, или най-ниската им стойност за тримесечие от над две години насам, според доклада.

Сред основните причини за забавянето на инвестициите в бързоразвиващия се доскоро сектор на икономиката на страната ни се сочат кризата, обхванала сектора в световен мащаб и тази на ипотечните пазари.

Нараства и цената на финансиране на подобен род инвестиции, вследствие на повишението на лихвите в световен мащаб в борбата на централните банки срещу инфлацията.

Очаква се забавянето на инвестициите да продължи и през следващите летни месеци, които традиционно са по-слаби за бизнеса.

Специалистите прогнозират обаче, че е възможно ситуацията да започне да се подобрява през есента на тази година, ако ситуацията на международните пазари се промени към по-добро.

През изминалата година в страната ни бе отчетен рекорден по обем инвестиции в сектора на недвижимите имоти в размер на 2.15 млрд. долара.

Изнесени днес данни пък посочиха, че ръстът на цените на недвижимите имоти се е забавил значително през първото тримесечие на годината до малко над 15%, в сравнение с над 30% на годишна база през последните три месеца на миналата година.