Продажбите на съществуващи домове в САЩ са се понижили с 8% през септември, до 5.04 млн. броя на годишна база, което бе и най-ниската им стойност от 1999 година и последното доказателство за задълбочаване на кризата на имотния пазар в САЩ.

За сравнение, през август продажбите на този вид недвижими имоти регистрира спад от 6.5%, след понижението им от 11% месец по-рано.

Понижението на продажбите бе близо два пъти по-голямо от средните очаквания на инвеститори и анализатори, прогнозирали спад от 4.5% през месеца на годишна база.

В същото време данните повишиха очакванията на пазара, че Фед ще продължи с политиката си на повишение на лихвите, като вече съществуват и очаквания за намаляването им отново с половин процентен пункт, вместо с двадесет и пет процентни пункта.

Спад е регистрирала и средната продажна цена на съществуващите недвижими имоти, като тя се е понижила с 4.2% през септември, в сравнение с предходната година, до ниво от 211 700 долара.

Кризата при ипотечните кредити в САЩ доведе до завишаване на изискванията към кредитополучателите при кандидатстване за кредити.

Очаква се през тази година отпуснатите ипотечни заеми да се понижат до най-ниската им стойност от 2000-та година насам.

Броят на обявените за продажби домове се е повишил към края на миналия месец до 4.4 млн. При настоящите продажби това са запаси за десет месеца и половина, като броят им е и най-голям от началото на 1999 година насам.

Продажбите са намалели в четирите основни региона, водени от спад с 10% в продажбите на съществуващи домове в североизточните щати.