Продажбите на съществуващи домове в САЩ са се понижили с 2.6% през ноември, което бе поредният тревожен сигнал за състоянието на пазара на недвижимите имоти в най-голямата световна икономика.

Те в същото време потвърдиха и прогнозата на държавния секретар на страната, че кризата на пазара на недвижими имоти ще продължи и това е най-големият риск пред световната икономика.

Анализаторите прогнозираха, че продажбите на нови домове ще се понижат с 0.7% през ноември, след като през октомври изненадващо се повишиха с 0.6%.

На годишна база индексът, следящ броя на сключените договори за продажбата на вече съществуващи домове, се е понижил със значителните 19%, показват още изнесените данни.

На фона на значителните запаси на съществуващи домове, обявени за продажба, анализатори и инвеститори прогнозират по-нататъшно понижение на индекса през настоящата година.

Потребителските разходи са се повишили с 15.4 млрд. долара за ноември, до 2.51 трлн. долара, след като през октомври се повишиха едва с 2 млрд. долара, сочи отделен доклад.

Очакванията са забавянето на ръста на водещата световна икономика да доведе до по-нататъшна политика от страна на Фед за намаляване на лихвите.

Вчера значителна загуба отчетоха от петия най-голям строител на домове в САЩ - KB Home за изминалото четвърто тримесечие.

Прогнозите на специалистите са за продажба на 5.7 млн. съществуващи жилища през настоящата година, на фона на прогнозираните такива в размер на 5.65 млн.

Закупуването на нови жилища се очаква да се понижи до 669 000, в сравнение със 773 000 година по-рано.