Връщането на доверието на инвеститорите предвещава обрат на европейските пазари на търговски имоти, воден от стабилния ръст на британския и германския пазар, пише NuWire Investor.

След отчетения спад с 40% през тази година, продажбите на търговските имоти се очаква да регистрират ръст с близо 20% през 2010 г., посрещайки новото предизвикателство на нарастващо търсене.

Според ново изследване, директните инвестиции в сектора на търговските имоти в Европа ще достигнат близо 70 млрд. евро до края на годината, което е понижение с около 40% спрямо нивата от 2008 г.

Но доверието на инвеститорите значително се е подобрило от исторически ниските нива от началото на тази година, като активността се очаква да нарасне още повече през следващата година, споделят експерти от Jones Lang LaSalle.

Четвъртото тримесечие на 2009 г. бе трето поредно на нарастващи инвестиционни обеми в търговски имоти с отчетени близо 25 млрд. евро.

"Европейските инвестиционни пазари в недвижими имоти вече са преминали през най-ниската точка на един от най-тежките икономически криза на съвременния бизнес свят", казва Крис Ставлей, директор европейски капиталови пазари в Jones Lang LaSalle.