Бумът в туристическата индустрия помага до известна степен на Тайланд, преодолявайки разрастващата се тенденцията на спадане в цените на недвижимите имоти напоследък, пише PropertyWire.

Една от най-известните туристически дестинации в Тайланд - остров Пукет, който е най-големият в остров на страната в Адманово море, започва постепенно да се възстановява след щетите, нанесени от цунамито през 2004 г., и туристите започват полека да се завръщат.

Цените на ваканционните имоти на острова започват да се движат стремително нагоре, което подпомага доста за движението на цените на имотите в цялата страна.

Според официалните данни, през изминалата година островът е бил посетен от близо 5 млн. туристи, което е увеличение с около 22.5% в сравнение с предходната година.

През втората половина на миналата година, има покачване с 32% в общия брой на транзакциите с ваканционни имоти на острова, сочат данните на CB Richard Ellis- най-голямата тайландска фирма за недвижими имоти. За същия период цените на имоти на острова са се покачили с над 56%, става ясно още от данните.

Друг основен фактор, който допринася за положителното движение на цените са луксозните имоти- все още са с около 50% по-евтини в сравнение с тези в Средиземноморието и Карибския регион.

Според данните на Jones Lang LaSalle все повече инвеститори от Русия и страните от Средния Изток започват да се насочват към региона, което също ще спомага в бъдеще за ръст на недвижимите имоти.

Една от последните известни личности, която се сдоби с имот на остров Пукет, е звездата от Формул 1 – Кими Райконен. Целта на покупката му по неговите думи е да си осигури плаж и слънце през зимните месеци, когато в цяла Европа е студено.