От отворените 120 нови търговски центъра в Европа за първата половина на годината, Румъния се нарежда на първо място по обем на новопостроената търговска площ, сочат данни от проучване на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Развитието на сектора за търговия на дребно продължава, като големите компании, които вече имат по няколко свои магазина в северната ни съседка, продължават да търсят варианти за разширяване на мрежата си.

Въпреки че търсенето вече не е толкова голямо както в предишните няколко години, интересът към новооткритите магазини съществува, особено в централните части на столицата и големите румънски градове.

"Проблемът е че финансовите очаквания за нивото на наемите на тези търговци на дребно в повечето случаи правят финансирането и развитието на високо качествени бизнес проекти невъзможно. Това е и причината някои от предприемачите да изчакват наемите да се върнат на предишните нива, за да бъде развитието на проектите възможно и най-вече печелившо" - казва Разван Георге, генерален мениджър на Cushman&Wakefield.

Има няколко големи играчи, които успяват да извлекат полза от сегашните икономически условия и продължават да инвестират в големи проекти и разширяват мрежата си от представителства както на местния, така и на международния пазар.