Руснаците остават основният двигател на пазара на ваканционни имоти

1376
Руснаците остават основният двигател на пазара на ваканционни имоти

След изтеглянето на ирландските и британските инвеститори пазарът на ваканционни имоти ще разчита основно на руските клиенти през 2012 година. Това прогнозира членът на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" Лъчезар Искров, цитиран от БТА.

Визовите облекчения, заявени от правителството, и ниските цени на имотите, някои от които от 2008 г. насам отбелязаха спад с над 50 на сто, вероятно ще бъдат допълнителен стимул за руския пазар, отбеляза Искров. Според него не са се сбъднали очакванията за наплив от инвеститори от Китай и от арабския свят на пазара на ваканционни имоти.

През 2012 г. цените на жилищата ще продължат да намаляват, като средният процент ще е около пет на сто, каза експертът. Намалението ще дойде главно от допълнителното свиване на цените на имотите с по-ниска стойност и на известен спад на цените в по-малките градове, където пазарът през миналата година е бил доста слаб. Миналата година цените на жилищата се запазиха относително стабилни и няма ясно очертана тенденция на сериозен спад.

При офертните цени намалението не е толкова голямо, но увеличението на относителния дял на продажба на жилища от по-ниския ценови сегмент е причина за отчитания в бранша процент на спад на цените на жилища, смята Лъчезар Искров.

Сега водещото при покупка на жилище е задоволяване на собствена нужда. Същевременно обаче Искров отбеляза, че заради несигурността с еврото и кризата се забелязва и увеличение на интереса у българина към покупка на имот като гаранция на вложенията.

За първите три тримесечия на 2011 г. общият брой на сделките с имоти в страната се е увеличил с 30.15 на сто спрямо същия период на предходната година, като за София и Варна има спад съответно с 2.57 на сто и 3.82 на сто. През последното тримесечие на 2011 г. се отчита повишено търсене на имоти за покупка, но предвид липсата на окончателни статистически данни не може да се очертае ясна тенденция, отбеляза Лъчезар Искров. Според него на фона на прогнозите за развитието на икономиката едва ли може да се очаква значителен ръст на обема на сделките през 2012 г.

Сега пазарната ситуация не показва, че преобладаващият дял на сделките за жилища се сключват в лева, смята Лъчезар Искров. В момента за продавачите еврото продължава да е по-сигурно, допълни той. Що се отнася до наемите, то и преди по-голяма част от ниските наеми са се сключвали в левове.


 


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Prasshanth
# 0
07:02 | 28 February 2012
Right on-this helped me sort thgnis right out.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg