Заметресенията са природни явления, които не могат да бъдат предвидени и контролирани. Разрушителното земетресение с магнитут 7.5 по Рихтер в Южна Азия беше поредният пример за това.

Интелигентният дизайн може да се окаже ключовият отговор на тази сложна задача.

Архитектурно бюро Barberio Colella ARC създаде бързо разгръщащи се къщи, които са устойчиви на бедствия и „раждането” им изисква „само минутка”. С тази технология разрушените домове имат шанс бързо да бъдат възстановени.

Проектът на архитектите включва леки модуларни покриви, които могат да бъдат бързо и евтино построени от местни материали и покрити със соларни панели или пък системи за събиране на вода.

Временните структури на Barberio Colella ARC са произведени, за да участват в конкурс, провеждан от китайския уебсайт Ikuku. Конкурсът е „вдъхновен” от априското земетресение в Непал тази година, което доведе до смъртта на над 9 000 души.

Проектът „Само минутка” може да бъде успешно адаптиран в страни като Непал. Бързо разгръщащите се къщи се строят основно от местни материали – например бамбук, и издръжливи на вода материи. Не се изискват комплексни технологии или пък специфични умения.

Къщите могат да дадат подслон на от 4 до 10 души. Структурите са изключително леки, а това ги прави лесно преносими.

Соларните панели и системата за събиране на дъждовна вода могат лесно да станат неразделна част от къщите. Дизайнерите са намерили начин и да позволят на собствениците да им придадат собствен стил.

„Едно земетресение може да провали живота на цяло общество за една минута”, казват от архитектурното бюро. Тяхната бързо разгръщата се къща дава втори шанс за стартиране на живота. Освен това е екологично чиста и позволява постигане на завидна стабилност за нула време.