Сериозният недостиг на жилища в Багдад създадета бум в цените, особено при засилената сигурност в столицата на Ирак в последните няколко месеца, пише PropertyWire.

Повечето агенти по недвижими имоти вярват, че връщането на големия брой бежанци ще предизвика сериозно търсене на жилища, което се очаква да продължи много години.

Все повече иракчани казват, че ситуацията в страната се подобрява с всеки изминал ден от 2006 г. насам и се очаква поток от хора, желаещи да се върнат по родните си места.

Правителството търси всякакви варианти за привличане на чужди инвеститори, които да окажат помощ във възстановяването на многото разрушени сгради и в строителството на нови 2.5 млн. жилища, които ще бъдат необходими до 2015 г.

За последните 2 години цената на квадратния метър се е увеличила от 500 на 1 000 долара, като в по-престижните квартали и райони е възможно да стигне и до 1 500 долара, сочат данни на местни агенции за имоти.

Според официални проучвания намирането на жилища в Багдад става все по-трудно. В момента на население от седем милиона в града се падат около един милион жилища.

Изчисленията на министерството на строителството показват, че страната се нуждае от около 200 000 нови жилища годишно, за да може да посрещне нарастващото търсене.