Френски строител направи къща от сглобяеми елементи, пише френското електронно издание Le Figaro.fr.

Тя представлява бял паралелепипед на 110 квадратни метра площ и на пръв поглед прилича на гигантско кубче на Рубик. Ако влезете вътре обаче, ще забележите, че това е голяма къща, която има три стаи, всекидневна с големи стъклени прозорци и кухня. Отвън има хубав кладенец и обширен вътрешен двор. И за топлината в цялата огромна къща се грижи само една камина, която е направена така, че да може да затопля всички помещения.

Освен всичко това, изолацията също е направена по уникален начин - в стените е вградено стъкло, дебело 20 сантиметра, което позволява на топлината да преминава през тях без проблем. Всички материали, необходими за традиционната конструкция на къща са използвани - бетон, плочки, дърво и т. н., споделя Лионел Бувие, който е направил проекта на къщата.

Гледайки я обаче, нищо не може да ви подскаже, че тя всъщност е направена от 5 сглобяеми елемента (3.50 на 7 метра). Всеки от тях тежи по 10 тона и са били транспортирано до мястото с 3 камиона и са поставени с помощта на кран, пише още френското издание. Сглобяването на тези 5 модула, което отстрани приличало на игра на Лего, траяло точно 3 астрономически часа. След това са необходими 2 или 3 седмици, за да бъде завършена напълно постройката.

Ако решите да си построите къща, трябва да знаете, че ще са ви необходими най-малко 3 месеца, за да го направите, споделя Паскал Буте, ръководител на проекта. Това е архитектът, който има намерение да пусне за продажба своите "сглобяеми" къщи още януари 2008 година. Най-малкият модел може да бъде продаден за 145 000 евро. Той споделя още, че се надява искрено да успее да продаде поне стотина къщи през следващата година.

Преминахме през различни проблеми и затруднения и ни бяха необходими цели три години, докато осъществим проекта си, споделя още Буте.

Ние доставяме нашите къщи с различни интересни варианти за монтиране, след това проследяваме целия процес до завършване на къщата, като предлагаме на клиентите си и 10 часа техническа помощ, обяснява Морис Пенарюи, който е директор на фирма, разпространяваща подобни къщи и която продава 2 500 от тях за година на средна цена от 90 000 евро, като добавя, че такъв тип жилище е не само оригинално, но ти спестява понякога до 50% от цената.