Кварталите "Владиславово" и съседният микрорайон "Кайсиева градина" държат първенството за най-евтини жилища във Варна. Районите са най-отдалечени от морето и съответно от високите цени в Морска градина и престижния гръцки квартал.

Във "Владиславово" средната цена на панелните апартаменти за първото полугодие на 2011 г. е 387 евро на кв. метър, а в "Кайсиева градина" - 412 евро/кв. м, показват данните на "Адрес".

Двата квартала държат първенството по ниски цени и в сегмените "тухлено строителство" и "недовършени имоти". Апартаментите без акт 16 са с почти еднакви цени - 420-425 евро на кв. метър.

Жилищният фонд в "Кайсиева градина" е далеч от определението "тотално остарял". Това е един от сравнително късно построените комплекси по времето на социализма - 1984-1988 г. Както говори името, блоковете са вдигнати на мястото на изоставена кайсиева градина.

Панелките във Владиславово са по-стари - първите са построени 1975-1976 г. Селото е легендарно и получава името си в чест на храбрия полски крал Владислав III Ягело. През 1444 г. на това място той води битка с войските на Отоманската империя и загива, защитавайки християнските ценности.

Данните на "Форос" за полугодието също дават лидерство по евтиния на кв. "Владиславово" - средно 410 евро/кв. м. Според управителя на дружеството Добромир Ганев човек, като се сети за Варна, първо си представя синьото море. Затова най-отдалечените квартали имат незавидната съдба да са непривлекателни за купувачите.

"Навремето там се бяха заселили хора, които работеха в химическите комбинати. И живеещите във "Владиславово" са типично работническа класа. Отделни блокове се обитават от хора от малцинствата и това понякога е пречка пред кандидат-купувачите", обясни Ганев.

Източник: в. Труд