Цените на недвижимите имоти в Румъния се очаква да се понижат с повече от 60% през настоящата 2009 г. заради спиране на финансирането от страна на банките, пише PropertyWire.

Всички сегменти в имотния сектор в страната се очаква да бъдат засегнати от кризата, а много компании се очаква да се окажат извън бизнеса в края на тази година, сочат мнения на анализатори.

Цените на луксозните имоти във всички сегменти също ще отчетът спад между 10 и 30%, а условията на пазара ще бъдат подобни на тази от 2008 г.

Дори цените в столицата Букурещ, която е една от най-популярните дестинации за инвеститорите във всички сектори, се очаква да се понижат, сочи мнение на EuroMetropola.

Възстановяването на сектора е до голяма степен свързано с икономическото положение в световен мащаб, като сегашният жилищен пазар не се контролира от купувачи и продавачи, а от банките кредитори.

Положението в сектора на бизнес имотите в Румъния едва ли също ще се подобри. Миналия месец един от най-големите австрийски инвеститори - Immoeast, обяви, че спира работа по 54 проекта на обща стойност 2.4 млрд. евро.