Продажбите на съществуващи домове в САЩ са се понижили през октомври, а средната им цена е регистрирала най-голямото си понижение от началото на статистиката през 1968 г., посочиха изнесени вчера данни на Националната асоциация на строителите в страната (NAR).

През изминалия месец продажбите са се понижили с 3.1%, до 4.98 млн. жилища на годишна база, или рекордно ниска стойност.

Средната продажна цена се е понижила с 11.3% на годишна база, до 183 300 долара, или най-голямото им понижение на годишна база.

Средната цена на еднофамилните къщи, като процент от разполагаемия доход на населението, е нараснал до рекордно ниво от 469.5% през 2005 г., което е било и най-високият процент в историята на статистиката.

За сравнение, средното ниво на този показател през годините от 1968 г. насам е възлизал на 337.9%, според статистиката на NAR.

Общите запаси на жилища към края на октомври се е понижил с 0.9%, до 4.23 млн. разполагаеми за продажби, което при настоящия срок за продажбата на имот би стигнало за подсигуряване на търсенето за 10.2 месеца. През септември запасите са стигали за 10 месеца.

По данни на Freddie Mac, средният лихвен процент по 30-годишните ипотечни облигации е достигнал ниво от 6.2% през октомври спрямо 6.04% месец по-рано.

Повишението му е отражение на финансовата криза и повишената цена на капитала в условията на затегнато кредитиране от страна на банките в най-голямата световна икономика.

Поскъпването на кредитите е друг фактор, който намалява желанието на купувачите, като несигурност се внася и от очакваното забавяне на ръста на икономиката, което ще се изрази в нарастване на безработицата.