Онези, които предвиждаха срив в пазара на недвижими имоти във Франция за 2007 година, определено сбъркаха, пише френското издание Le Figaro.fr.

За една година цените в национален мащаб скочиха с 5.7% при апартаментите и с 5.6% при къщите, отбелязват френските нотариуси, които акцентират върху голямата "жизненост" на имотния пазар.

През 2006 година са реализирани повече от 800 000 транзакции, пише още изданието. От своя страна, Националната федерация за недвижими имоти (FNAIM) предвиждаше скок в цените на имотите между 3.4% и 3.8% през изминалата 2007 година. Това "разногласие" се обяснява с разликите в заключенията на брокери и нотариуси.

2007 година беше белязана със забавяне в покачването на цените, които въпреки всичко останаха високи, сочат още данните на нотариусите. За 5 години цените на апартаментите старо строителство са се повишили с 82.6% във Франция, показват данните на нотариусите.

В региона Прованс-Алп-Кот-д'Азур тази цифра дори достига 94.4%. Докато има неуравновесеност между търсенето и предлагането на жилища , няма как тази тенденция да се измени, споделя Бернар Кадо, шеф на имотната агенция ОПРИ.

За първи път от 5 години насам Франция посрещна появата на огромно множество на микропазарите си, отбелязва имотната агенция "Лафоре".

В Рен цените през 2007 година са били стабилни от порядъка на 2 299 евро на квадратен метър, сочат цифрите на нотариусите. В Руан са се покачили с 13% на 2 135 евро на кв. м.

В столицата Париж цената на квадратен метър премина границата от 6 000 евро/кв. м. Рекорд бележи квартал Нотр-Дам с 10 649 евро на квадратен метър, където се настаняват предимно чужденци. в малките квартали най-голям скок в цените от 10.6% се наблюдава в Бонди и Сен-Денис, където цените са близки до 2 800 евро/кв. м.

Тенденцията, наблюдавана пред 2007 година ще се запази и през следващата, прогнозира Бернар Кадо, цитиран от френското електронно издание.