Цените на старите апартаменти в някои райони на Букурещ са паднали с 10-15% от началото на годината, въпреки факта че собствениците продължават да държат на същите цени, смятат брокери, цитирани от Ziarul Financiar.

Спадът на цените се дължи на намаляващото търсене на домове в Букурещ, докато в същото време предлагането както на нови, така и на стари апартаменти се увеличава, тъй като някои от спекулативните инвеститори са обявили апартаментите си за продажба в началото на тази година, твърдят от magazinuldecase.ro.

Предлагането на стари апартаменти е нараснало в почти 50% в първото тримесечие на годината, след като броят на апартаментите, обявени за продажба през периода, е достигнал почти 15 000.

Независимо от това средната цена, която продаващите поставят на старите апартаменти остава 134 000 евро, непроменена, в сравнение с началото на годината.

Падането на цените се отразява главно на районите в покрайнините на града, докато цените в централните квартали остават непроменени, като се има предвид постоянното предлагане.

Собствениците на стари апартаменти, които искат да ги продадат спешно, склоняват да намалят цената с 10-15%, дори и ако апартаментите се намират в центъра, докато тези, които не търсят спешна продажба, продължават да държат на същите цени по наблюдения на брокери.

Цените на старите апартаменти в Букурещ са нараснали с почти 50% миналата година, а обезценяването на румънската национална валута спрямо еврото и увеличението на лихвените проценти по заемите, създадоха допълнителни трудности на купувачите за погасяването на вноските по жилищните си кредити. С увеличението на лихвените проценти инвеститорите бяха обхванати от паника и намалиха цените с 5-10% през последните два месеца, особено в районите с традиционно по-ниски цени.

Според индекса на недвижимите имоти, изготвян от ZF, който се основава на офертите на уеб сайта anuntul.ro, средната продажна цена за стари тристайни апартаменти в Букурещ е възлизала на 2 070 евро на кв. м в началото на годината.