Цените на недвижимите имоти в Полша ще паднат с 15-20% и няма да се покачват отново до 2012 г. поради пренасищането на пазара с непродадени жилища и проблемите с банковото кредитиране, информира Reuters, позовавайки се на анализатор в централната банка на страната.

"Теоретично дори има възможност и за още по-голям спад в цените", казва анализаторът на имотния пазар в полската централна банка Яцек Лажек, цитиран от информационната агенция PAP.

"Смятаме обаче, че строителните предприемачи ще действат разумно и че голяма част от тях са диверсифицирали производството и разполагат със средствата, за да преодолеят спада", добавя той.

Предлагането на нови жилища ще се свие в следващите 3-4 години и може дори да доведе до продажбата на малко нови апартаменти до около 2012 г., което би трябвало да позволи на цените след това да нараснат отново.

В проучване на Reuters от ноември анализатори очакваха цените на жилищата да паднат средно с 12% през 2009 г. преди да се възстановят през 2010 г.

Оттогава икономистите намалиха прогнозите за икономическия растеж на Полша, много банки затегнаха условията за отпускането на кредити и се отказаха от някога популярните, но все по-скъпи ипотечни кредити в швейцарски франкове.