Цените на жилищата в 20 основни метрополисни района в САЩ падат с 0.2% през ноември в сравнение с октомври, според индекса Case-Shiller публикуван днес от Standard & Poor's.

Цените на жилищата падат с 5.3% през последната година, в сравнение със спад от 7.3% на годишна база през октомври, според S&P. Преди година спадът на цените беше в размер на 18.2%.

Индексът показва, че цените на жилищата в 20-те града са се понижили с 32.6% от върховите си нива. Цените са на нивото на тези от края на 2003 г.

Падащите цени на жилищата в САЩ влошиха финансовото състояние на американците. В резултат на това домакинствата увеличиха спестяванията си и намалиха разходите.

Пет от 20-те града отчитат ръст в цените през ноември в сравнение с октомври. Това са: Финикс, Лос Анджелис, Сан Франциско, Сан Диего и Портланд.

Цените бележат спад на годишна база през ноември в 16 от 20-те града. Малък ръст на годишна база отчитат Далас, Сан Франциско, Денвър и Сан Диего. Най-голям спад за последната година бележи Лас Вегас, където цените са се понижили с 24.5%.