В 97% от градовете в САЩ спадът на цените на имотите е продължил и през първото тримесечие на настоящата година, показа анализ на портала за имоти Zillow на 132 локални пазара в страната.

При това в 25-те най-големи градове на САЩ анализаторите отчитат ръст на броя на проблемните ипотечни кредити, като през тримесечието 28.4% от собствениците са дължали по ипотеката си повече от цената, на която се оценява домът им в момента.

Само през март едно на всеки хиляда жилища е било иззето за дългове по ипотека.

Средният спад на цените на имотите в САЩ спрямо година по-рано е 8.2% и в момента средната цена на еднофамилна къща е 169 000 долара. Спрямо пика си имотите са загубили 29.5% от стойността си.

Начело на големите американски градове с най-поевтинели жилища е Детройт, Мичиган, в който имотите са загубили 55.5% от пиковите си нива през 2006 г. Следват Маяйми, Флорида с 55.4% и Финикс, Аризона с 55.3%.

Детройт оглави и списъка на големите градове с най-евтини жилиша. Средната цена на еднофамилна къща е 70 600 долара.

Новите данни карат анализаторите на Zillow да променят прогнозата си. Очакваше се, че дъното на пазара на жилища в САЩ ще бъде достигнато през втората половина на 2011 г., но сега възстановяване не може да се очаква по-рано от 2012 г.