Цените на жилищата в Шотландия продължават да се увеличават, което е в пълен контраст е всеобщата национална тенденция, става ясно от данни от последните проучвания на пазара, пише aboutproperty.co.uk.

Средната цена на жилищата с разположение на север от границата с Англия се е повишила с около 3.6% за второто тримесечие на тази година. В сравнение със същия период на миналата година, има понижение в ръста на цените.

Това е в пълна противоположност с отчетеното понижение от 10.5% в цените на жилищата за цяла Великобритания от Nationwide, оповестено по-рано вчера.

В резултат на това понижение, средната цена на жилищата в Шотландия вече достига 155.691 паунда, става ясно още от данните.

Това е с около 9 000 паунда по-малко от средната цена, обявена за цялата страна, която е 164 654 паунда. Специалистите поясняват, че по-принцип най-високите цени на жилищата са отчитани в Англия.

Общият брой на продажбите на жилища в Шотландия е намалял с около 19.4%, в сравнение с същия период на миналата година, като от първото тримесечие на годината са се увеличили с 12.8%.

Най-високите цени на жилищата са в столицата Единбург, където средната цена е 221 209 паунда. Това е увеличение с 6.2% спрямо предишното тримесечие и с 5.9% спрямо същия период на миналата година.