Стотици заможни българи след 2007 г. си купиха имоти в южната ни съседка Гърция. По данни на наши брокери през последните 6-7 години са правени по около 500 сделки средно на година предимно за покупка на ваканционен имот.

Предпочитаните дестинации в южната ни съседка са главно в трите ръкава на Халкидическия полуостров, но и в Солун около града, както и в други градове в Северна Гърция.

Време е обаче погледът на българите, за които имотът си остава най-добрата инвестиция за спестяванията им в кризата, да се измести малко на югоизток. Съседна Турция притежава всички белези на държава, в която назрява имотен бум, а цените на ваканционни къщи в нейните курорти все още са сред най-ниските на нашия континент.

На всичкото отгоре две промени в законодателството на комшиите от началото на тази година са на път да отприщят масовото купуване на имоти, пише вестник "Труд".

Край на забраните

Либерализацията на пазара на имоти в съседна Турция започна през 2003 г. Тогава бе премахната съществуващата от 1934 г. забрана в турското законодателство за продажба на имоти на чужденци. Но не напълно - позволено бе имоти да купуват само граждани на държави, които позволяват същото на турски граждани.

Това ограничение обаче падна в началото на март 2013 г. и веднага станахме свидетели на засилен маркетинг от страна на турски инвеститори в имоти.

Другата особеност на пазара при комшиите е, че от началото на тази година турските предприемачи плащат по-високи данъци и такси при реализирането на нови проекти. Строителите вече плащат близо двойно по-голям данък от досегашния - 8%, върху стойността на новите жилища с площ до 150 кв.метра и 18% от стойността над тази големина.

Причината за увеличението е само една - да поохлади малко бума на нови проекти и да позволи на предприемачите да продадат вече реализираните строежи.

В състояние на бум

Според един наскоро публикуван доклад на консултантската компания “Кушман енд Уейкфийлд” Турция е страната с най-голям обем имоти в процес на изграждане в момента в Европа, ако не се смята Русия. Например само през 2011 г. на пазара там се излезли рекорден обем нови площи в търговски центрове - 1.1 млн. кв. метра, което е много показателно за покупателната способност на населението.

По данни на Асоциацията на инвеститорите в имоти в Турция секторът е отчел ръст от 10% през изминалата година. Рекорден е и броят на заетите в строителството - 1.9 млн. души.

В страната са били продадени 1.64 млн. имота. Мненията на местни експерти са, че през тази година секторът ще продължи да расте и може да отчете още 5-6% нагоре.

При това ръстът на пазара на имоти продължава без прекъсване почти цяло десетилетие. А най-големият град - Истанбул, за втора поредна година е класиран от “Прайсуотърхаус Купърс” за най-добрия пазар за инвестиции в имоти в Европа. Градът оглавява подреждането както по отношение на инвестиции, така и като място за развитие на нови проекти.

Не е за подценяване и факта, че след последните опустошитени земетресения турското правителство предприе мащабна пограма за държавно субсидирани проекти за изграждане на безопасни и устойчиви градове. По оценка на някои анализатори стойността на тези инвестиции може да достигне през следващите десетилетия главозамайващите 255 млрд. долара.

Големият потенциал на пазара е виден и от активността на местния бизнес. Например в началото на март поделението за строителен бизнес на известния холдинг “Зурлу” отчете, че има имоти в процес на изграждане или стартирали нови проекти на обща стойност 6 млрд. долара.

Достъпност

За разлика от Гърция, където имотите започнаха да поевтиняват в кризата, цените на тези в Турция все още са едни от най-ниските в Европа, сравними с нивата в България. Стойността на ваканционен апартамент например започва от 20 000 долара.

Срещу тази сума може да се купи студио с площ около 50 кв. м в комплекс от затворен тип в Анталия или Алания, които се считат за най-евтините и като туристическа дестинация, и като място за придобиване на имот.

Цената на къщите във въпросните ваканционни селища започва от 150 000 долара. Луксозните имоти вървят средно по 1000-1500 долара/кв.м. За сравнение, средната цена на ваканционните имоти на Халкидическия полуостров е толкова, но в евро. А по южните гръцки острови е и по-висока, независимо че от началото на кризата в Гърция има поне 20-процентен спад на имотните цени.

Към днешна дата хитови дестинации за купуване на ваканционен имот в Турция са Алания, Бодрум и Кушадъсъ. Натам са се насочили и турските предприемачи. Миналата година например само в тези курорти са издадени 700 000 разрешителни за строежи, а с тазгодишното “охлаждане” се очаква техният брой да е двойно по-малък.

Специалистите обаче съветват да се прави разлика с ваканционните имоти с другата ни южна съседка. В Гърция няма презастроени крайбрежия и ваканционни комплекси и масовите имоти за продан са двуетажни къщи. В Турция се продават предимно апартаменти в комплекси, макар и не толкова нагъсто застроени както по нашето крайбрежие.

Другата особеност е, че ако софиянецът или благоевградчанинът може да отскача и през уикенда в къщата си за летуване на Халкидики, същото това време ще му мине в пътуване, за да посети имота си в Бодрум или Кушадъсъ.

В момента най-много покупки в Турция се правят от клиенти от Германия, Обединените арабски емирства и Русия. Турските брокери се надяват законовите промени да привлекат и купувачи от Централна Азия, страните от Персийския залив и богатите държави от Средния изток.

Засега интересът на български купувачи е спорадичен. Нашите агенции все още проучват пазара и търсят партньори, но първите им впечатления са оптимистични.