Липсата на ефективна политика за борба с дълговата криза в Европа прави така, че цените на недвижимите имоти да буксуват почти на едно място. През третото тримесечие на годината индексът на цените на имотите в световен мащаб на консултантската агенция Knight Frank се е повишил с 1% на годишна база.

Цените на имотите в Азия забавят темповете си на ръст, а 12-те страни в дъното на класацията по ръст на цените са от Европа.

Въпреки това, разбира се, има и имотни пазари, които се радват на бум. Сред 55 страни, разгледани от консултантската агенция, ето и 12-те с най-голям ръст, според изданието Business Insider.

Естония

Изменение трето тримесечие на годишна база – 6.4%

Шестмесечно изменение – 4%

Тримесечно изменение – 2.6%

Цените на недвижимите имоти в страната започнаха да се възстановяват след драстичния си спад през втората половина на 2010 г.

Индия

Изменение трето тримесечие на годишна база – 6.5%

Шестмесечно изменение – 3.9%

Тримесечно изменение – 0.6%

Пазарът на имоти в страната ще продължи да е волатилен, на фона на продължаващите икономически реформи, приети от правителството през последните седмици, според коментари на специалисти.

Исландия

Изменение трето тримесечие на годишна база – 6.6%

Шестмесечно изменение – 3.8%

Тримесечно изменение – 0.7%

Много пазарни участници изразяват опасения за балонизиране на цените на имотите в страната, като те са едва с 1.7% от нивата си преди кризата. Скокът в цените на имотите се обяснява с валутните ограничения, наложени от правителството след колапса на най-големите банки в страната.

Норвегия

Изменение трето тримесечие на годишна база – 7%

Шестмесечно изменение – 3.8%

Тримесечно изменение – 0.6%

И за тази страна има сериозни опасения за надуване на имотен балон. От наскорошно изказване на министър-председателя обаче стана ясно, че има недостиг на жилища в момента и това може да отведе цените на имотите, дори отвъд настоящите им рекордни нива.

Малайзия

Изменение трето тримесечие на годишна база – 7.3%

Шестмесечно изменение – 1.3%

Тримесечно изменение – -2.6%

Специалистите очакват пазарът да се стабилизира след наскорошните мерки за охлаждане на ръста, приети през последните месеци. Те могат дори да окажат низходящ натиск върху цените на имотите там.

Китай

Изменение трето тримесечие на годишна база – 7.7%

Шестмесечно изменение – 12.8%

Тримесечно изменение – 4.6%

Китай не възнамерява да променя имотните си ограничения на пазара. Цените на имотите в Пекин и Шанхай регистрираха спад от 7.1% на годишна база през второто тримесечие, въпреки това обаче те възстановиха до голяма степен нивата си през третото тримесечие, благодарение на силното търсене.

Австрия

Изменение трето тримесечие на годишна база – 10.1%

Шестмесечно изменение – 0.2%

Тримесечно изменение – 0.7%

Най-голямо повишение са регистрирали цените на имотите във Виена, но те са се представяли добре и в останалите части и големи градове на страната. Пазарът е изправен пред известни изпитания предвид на вихрещата се дългова криза на Стария континент.

Колумбия

Изменение трето тримесечие на годишна база – 10.5%

Шестмесечно изменение – 5.7%

Тримесечно изменение – 4.9%

Пазарът се радва на изключителен ръст, благодарение на силното търсене на имоти от хора от Венецуела, САЩ, Мексико и Чили. Налице са също така купувачи с инвестиционни цели от Великобритания и Европа, макар и значително по-малко като процент.

Русия

Изменение трето тримесечие на годишна база – 10.7%

Шестмесечно изменение – 5.6%

Тримесечно изменение – 2.4%

След бума за периода 2000-2007 г., цените регистрираха значително понижение към края на 2008 г. вследствие на финансовата криза, вкарала страната в кратка рецесия. През последните години обаче те започват отново да поскъпват.

Турция

Изменение трето тримесечие на годишна база – 11.5%

Шестмесечно изменение – 6.9%

Тримесечно изменение – 3.5%

Турция се опитва да откаже чуждестранните инвеститори от инвестиции на имотния си пазар, защото поскъпването на имотите ги правят недостъпни за населението й. На този етап усилията нямат особен успех.

Хонконг

Изменение трето тримесечие на годишна база – 14.2%

Шестмесечно изменение – 14.1%

Тримесечно изменение – 4.5%

Бразилия

Изменение трето тримесечие на годишна база – 15.2%

Шестмесечно изменение – 6.3%

Тримесечно изменение – 3.0%

Въпреки че пазарът на имоти в страната се смята аз изключително надценен и са налице признаци за балонизиране, предстоящите олимпийски игри и световната купа по футбол привличат редица инвеститори към него. Известна доза негативизъм се внася от разочароващото представяне на икономиката.