Застрахователите, които инвестират като банки, в търсене на по-висока възвръщаемост. трябва да разберат, че ще бъдат надзиравани като банки. Това е казал в реч председателят на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) – Габриел Бернардино, цитиран от Ройтерс.

Изправени пред ниската доходност от огромните си вложения в държавни ценни книжа, застрахователните компании в цяла Европа се преориентират към финансирането на бизнеси, традиционно доминирани от банките, като например недвижимите имоти.

„Ако застрахователните групи развиват усърдно бизнеса си в посока на нетрадиционни и незастрахователни дейности, то те би трябвало да очакват да бъдат третирани заедно с връзката им с тези бизнеси така, както ако бяха банки“, е заявил Бернардино.

Най-големият европейски застраховател Allianz, както и други големи играчи като Munich Re, са се развихрили доста в областта на недвижимите имоти.

От застрахователните компании обаче заявяват, че доходите от недвижими имоти и инфраструктурна – от офис сгради до газопреносни мрежи – могат да им помогнат да реализират обещанията си към акционерите.

И тъй като банките са ограничени от новите изисквания за капиталова адекватност, то кръгозорът за впускане в подобни дейности пред застрахователите е още по-голям.

Според Бернардино обаче, регулаторните органи трябва да ограничават всеки потенциален стимул за трансфериране на типично банкови рискове към застрахователите.

„Трябва да бъдем особено бдителни към всякакви транформации в матуритета и ливъриджа на активите в застрахователния сектор“, е заявил Бернардино, правейки връзка с основните елементи на банковата дейност.

Въвлечените в нетрадиционни и нетипични дейности застрахователни компании са по-чувствителни към случващото се на финансовите пазари и съответно е по-вероятно да увеличат системния си риск, по думите на шефът на надзора.

В момента, заедно с надзорните институции по цял свят, EIOPA работи по създаването на списък на глобално и системно важните застрахователи, които биха могли да застрашат стабилността на международната финансова система, ако се забърат в неприятности. Подобен списък се готви и за големите банки.

Бердардино също така призовава Европесйската комисия, Европейския парламент и страните-членки да преодолеят застоя около Solvency II, като е заявил, че несигурността около новите регулации тегне над застрахователите и петни международното доверие към Европа.

Според него е малко вероятно Solvency II да заработи преди 2016 г., но в EIOPA обмислят някои от елементите на директивата да бъдат приложени преди стартовата дата.