Федералните власти в САЩ възнамеряват да започнат съдебно преследване срещу десетина банки, включително JPMorgan, Goldman Sachs и Deutsche Bank за ролята им при отпускане на високорискови кредити, които бяха в основата на избухналата през 2008 г. криза, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Официалното начало на процедурата може да стане още днес или най-късно в началото на идната седмица, посочва изданието на своя сайт, позовавайки се на три независими един от друг неназовани източници.

Съдебното преследване ще се концентрира върху ролята на банките при отпускането на лоши ипотечни кредити, при които приходите на получателите са били изкуствено завишени и дори умишлено фалшифицирани, като в последствие финансовите институции са продали книжата на вторичния пазар на ипотечни облигации.

Именно тези високорискови кредити доведоха до финансовата криза 2008-2009, когато цялата система се срина с неизплащане на дълговете от много кредитополучатели и падението на цената на тези ценни книжа, както и връхната точка- фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers на 15-ти септември, 2008. г. Ипотечната криза донесе загуби от близо 30 милиарда долара за данъкоплатците, отпуснати за ипотечно рефинансиране и спасяване от фалит на Fannie Mae и Freddie Mac.

Вместо да поиска от банките да изкупят обратно от Fannie Mae и Freddie Mac токсичните ценни книжа, които самите те са им продали, Федералната агенция за финансиране на недвижими имоти (FHFA) поиска от тези банки рефинансиране на загубите, претърпени от двете организации.

Нито една от засегнатите банки не са коментирали започналата процедура по съдебно преследване пред вестника. Но от началото на кризата банките винаги са твърдели, че тези загуби са следствие от световната икономическа криза, а не измама по отношение на качеството на ценните книжа, свързани с ипотеки.

Съдебното производство, започващо сега, съвпада с третата годишнина от реалното „национализиране" на ипотечните гиганти Freddie Mac и Fannie Mae.