Комисията за изучаване на причините за възникване на финансовата криза в САЩ стигна до извода, че сривът на пазарите, преминал в световна криза, е можело да бъде избегнат, съобщава Sky News. Ключов фактор за неуредиците на пазарите е бездействието на рекгулаторите и финансовите ръковдители на компаниите и банките.

В доклада на комисията се казва: „Кризата бе причинена от действията и бездействието на хора, а не от Майката Природа (Mother Nature) или грешка в компютърните модели".

Основните критики на комисията са насочени към работата на регулаторите, в частност към ФЕД, която не била направила нищо, за да предотврати натрупването на токсични активи на пазара.

Същото може да се каже и за ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, които са станали пример за „безотговорността и безпомощността на държавата".

Като причина се изтъква още широкото разпространение на деривативи и други ценни книжа, чиято стойност не била оценена адекватно дори и от емитиращиите ги финансови институции.

Комисията за изучаване на причините за възникване на финансовата криза се състои от 6 представители на демократите и четирима на републиканците, като последните са се въздържали от подкрепа към заключенията на доклада.