Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан заявява в интервю за WSJ, че САЩ са изправени пред криза на облигационния пазар, ако политиците скоро не предприемат действия и не започнат да намаляват задълженията на страната.

Грийнспан заявява, че в крайна сметка Конгресът ще приеме бюджет, в който влизат много предложения от Националната комисия по фискална отговорност и реформи към Белия дом.

"Смятам, че типът бюджет, изготвен от Алън Симпсън и Ерскин Боулс, ще бъде приет от Конгреса," казва Грийнспан. "Единственият проблем е дали това ще стане преди или след кризата на облигационния пазар."

Двамата съпредседатели на Комисията получиха ограничена подкрепа през миналия месец за предложенията си, предвиждащи промени в политиката на САЩ по отношение на данъците и разходите, които ще намалят дълга на страната с 4 трлн. долара.

Според Грийнспан рискът от облигационна криза е толкова голям, че той предпочита данъците да бъдат вдигнато незабавно.

"Вероятността през следващите две, или три години, да минем без проблеми на облигационния пазар и проблеми с инфлацията вероятно е по-голяма от 50 на 50," казва той. "Не много по-голяма обаче."

Грийнспан също така смята, че щатската икономика набира сила като най-силните сигнали за това идват от средата на миналия месец.

Грийнспан защити работата си, заявявайки, че е отговорил на критиците си с факти и ги предизвиква да докажат, че е сгрешил при някое от решенията си като председател на ФЕД.